Hepatitis E

Wat is hepatitis E?

Het hepatitis E-virus behoort tot de familie van de Caliciviridae. Het is een RNA-virus en er zijn 4 genotypen bekend. Het hepatitis E virus werd pas in 1983 voor het eerst aangetoond.

Word lid

'Een lidmaatschap helpt jou en je naasten om met je ziekte om te gaan, erover te leren en om te verwerken.'

[Sipke Jan Bousema, 2016]

Word nu lid!

Hoe kan je hepatitis E krijgen?

De besmettingswijze van hepatitis E-virus genotype 1 en 2 verloopt via de faecaal-orale route. In ontwikkelingslanden is vooral met menselijke uitwerpselen verontreinigd water een belangrijke besmettingsbron. Als het virus via de mond is binnen gekomen, vermenigvuldigt het waarschijnlijk in cellen van het darmkanaal. Het is nog niet duidelijk hoe het virus daarna de lever bereikt, maar vermoedelijk gebeurt dat via de poortader.

In Azië, Latijns Amerika, Mexico en West Afrika komt hepatitis E genotype 1 en 2 veel voor.

Met name zwangere vrouwen hebben in India een hoog risico op overlijden ten gevolge van hepatitis E. Genotype 3 en 4 komt wereldwijd voor. Transmissie van het hepatitis E-virus genotype 3 en 4 vindt voornamelijk plaats via mens/ dier contact en consumptie van rauw of onvoldoende verhit vlees, met name lever.

In Nederland neemt het aantal patiënten met hepatitis E toe.

Hepatitis E-virus genotype 3 komt in Nederland voor bij groot wild en in varkens. Berto et al. hebben aangetoond dat de prevalentie van hepatitis E-virus in ontlasting van varkens in Nederland 77% bedraagt. Ook in andere Europese landen is de prevalentie hoog. Zij geven aan dat deze hoge prevalentie een risico is voor de volksgezondheid, met name als rauw of onvoldoende verhit varkensvlees voor consumptie wordt gebruikt.

Slot et.al hebben de prevalentie in Nederland van het hepatitis E-virus onderzocht bij bloeddonoren uit 2011 en 2012. Bij donoren jonger dan 30 jaar was de seroprevalentie HEV IgG 13%, bij donoren ouder dan 60 jaar was de prevalentie 43%.

Terug naar boven

"In 1998 zak ik op Goede Vrijdag op de markt in Zwolle bijna in elkaar. Er wordt een ambulance geregeld en ik ga naar het ziekenhuis in Zwolle. Daar blijkt dat ik suikerziekte en levercirrose heb."

Hepatitis Behandelcentra

Een aantal ziekenhuizen heeft een gecertificeerd hepatitis behandelcentrum. In deze centra zijn minimaal twee ervaren specialisten op het gebied van virale hepatitis werkzaam. Zij worden ondersteund door één of meerdere verpleegkundigen die extra onderwijs hebben gevolgd op het gebied van virale hepatitis en die ervaring hebben met patiënten die hepatitis hebben. Het overzicht van deze gecertificeerde behandelcentra is te vinden op de website van de Vereniging van Maag- Darm- Leverartsen. 

Overzicht gecertificeerde behandelcentra

Deel dit artikel:

Contactgegevens

Van Boetzelaerlaan 24 J
3828 NS HOOGLAND
Tel: 085 - 27 34 988
E-mail: ofni.[antispam].@leverpatientenvereniging.nl
KvK: 40535249
Bank: NL 44 INGB 0000 361 038
ANBI: 820220619

Volg ons op

 
 

De NLV is verbonden aan:

 

De NLV is lid van:

easl-classic
 
Logo eurordis
nvh-logo 2
 
logo-world-hepatitis-alliance-small2
ern-ern-rare-liver-logo
 
patientenfederatie-nederland-logo-thumb2

ESPGHAN